INICI

DADES DE CONTACTE

Allotjament Rural Posada del Fresno

C/ Miguel de Cervantes 2

TELF - 952167544 - 649972979

EMAIL: info@posadadelfresno.com

Montejaque - Málaga

 

 

foto1

Dolmen de la Giganta o de Montejaque

foto2

Pont medieval de La dehesa (Montejaque)foto3

Foto de la serra.

foto5

Polje o vall del Pozuelo (Montejaque)

 
POSADA DEL FRESNO - EL MUNICIPI

 

MONTEJAQUE, dins de la Serranía de Ronda e integrat dins del Parc Natural “Sierra de Grazalema”, el municipi i el seu Terme estan agrupats al voltant de la Serra de Líbar i el riu Guadiaro, constituint una de las zones kárstiques mes singulars i boniques de tota la zona.

  Se coneixen vestigis arqueològics suficients e importants en la actualitat, per comprendre la importància que com via natural de comunicació entre l’interior i el litoral, tenia, i segueix tenint, el Vall del riu Guadiaro, des de el Paleolític, neolític i el bronze (Cova de la Pileta, Pla del Mures, punta de fletxa de Montejaque, dòlmens de Libar, etc.).

A mes a mes de ibers i romans, la influencia àrab es fa notar en la fisonomia de la localitat de forma mes patent.  El seu casc històric es d’origen Nazarí, conservat en l’actualitat, es d’un gran atractiu turístic, de carrers empinats, sinuosos, de parets emblanquides, que ens porten a la part alta del municipi, des de la que podrem contemplar una vista panoràmica de especial bellesa. Els visitants poden conèixer també la Església de Santiago (s. XVI), el Punt de Informació del Parc Natural “Sierra de Grazalema” i el Centre de Interpretació de la Espeleologia.  Una mica  mes allunyat es pot passejar i descobrir la Cova del Hundidero, el Pont de la Dehesa, les Planes de Líbar o la Ermita de la Escarihuela.

La toponímia significa “monte perdido” (Montejaque). Al 1485, abans de la caiguda de Granada, s’incorporen a la corona dels Reis Catòlics.

  La orografia del Terme municipal i la zona es molt abrupta, localitzada entre els rius Gaduares i Guadiaro. Les Serres del Palo, de Juan Diego, de Montalate, de Libar, arriben a cotes sobre el nivell del mar, com la del Palo amb 1.400 m, el Ventana amb 1.298 m, el Hacho de 1.071 i el Mures amb 871 m. Sent molt interessants els poljes o valls, intercomunicats entre sí, entre les diferentes serres que conformen tot el massís, ideals per qualsevol caminant.

 La flora, la fauna, la biodiversitat en definitiva, ens deixa bocabadats a cada pas, depenent de la estació de l’any. En cuant a la seva vegetació es la típica del bosc mediterrani, de caràcter autòcton, a on abunden las encinas, alcornocs, quejigos i algarrobos. Junt als rius surten boscos de ribera, con fresnos, chopos, sauces i olmos. En cuant a la fauna hem de  que destacar els cérvols, cabres monteses, meloncillos, jinetas, guineus, etc. i entre las aus, voltor leonat, alondras, perdius, petirrojos, ruisenyors, entre altres espècies.

 

Montejaque, compta amb una infrastructura turística assequible a qualsevol economia, trobant Hotels i Complexos, Posades, Refugis, Albergs, Cases Pairals adaptades, Cases de Turisme, etc. on gaudir de les peculiaritats del turisme rural.

  En aquests aspectes, ens trobem rodejats de suficients atractius turístics: des de la Cova de La Pileta, fins la ciutat romana de Acinipo; des de Torre Xexima, fins el pont medieval de La Dehesa; des de la ciutat de Ronda, a les de Grazalema o Setenil de las Bodegas.

A la Cova de La Pileta, es troba la manifestació d’art rupestre mes important al sud de la Península Ibérica. Fou un santuari rellevant durant el Paleolític i el Neolític, d’aquí la seva  importància, com troballa arqueològica i antropològica, degut a les seves múltiples pintures, restes ceràmics i ossis, que han  aparegut. La seva privilegiada situació esta a prop de la via de comunicació entre l’interior de la serrania i el mar.

  Un dels aspectes mes interessants son les rutes de camins a través dels seu terme. La Serra de Libar, ens transporta a paisatges de inoblidable bellesa. Valls o poljes de paisatge kárstic, entre muntanyes, connectades entre sí, tal com les del Pozuelo, Libar, Zurraque, Burfo, Culantro, Jarastepar, etc. en el terme de Montejaque, no s’oblida fàcilment al caminant mes exigent.  Un passeig per la ribera del Guadiaro, entre Benaoján i Jimera de Líbar, tampoc.

L' estada entre els seus habitants es càlida i cordial, i com el seu paisatge, acaben “atrapant” al foraster.

En la zona es troben restaurants, tasques, ventes i bars a on degustar la bona gastronomia serrana, productes del porc y derivats. Podent no només degustar, sinó també adquirir dits productes en les seves múltiples variants.

  Els treballs de diverses artesanies de la zona, en espart i suro fundamentalment, son igualment apreciats. Així mateix els productes del porc de les seves diverses Cooperatives e indústries (Montejaque i Benaoján) son d’una garantida relació de qualitat i preu. Un exemple es la Cooperativa “Al-jaque” –al mateix Montejaque-, fabricant melmelades, mel amb fruits secs, licors amb fruites, i la seva gamma de productes ecològics d’una elaboració exquisida, amb la garantia de la marca...

INDEX